måndag 9 mars 2009

Välja pensionsförsäkring / pensionssparande

Att välja pensionsförsäkring är inte helt sällan förknippat med både våda och ångest. Det är många som lider av okunskap och som därför drar sig för att välja pensionsförvaltare. Det finns ju många olika valmöjligheter, bland annat kan man välja en pensionsförsäkring på sin bank i form av traditionell pensionssparande. Men det finns flera möjligheter att pensionsspara idag än någonsin förr. Vi fyller på listan med fondförsäkring där man väljer mellan olika fonder, de går även att byta. Yttermera så har vi IPS, individuellt pensionssparande, där man ännu friare kan välja sitt pensionsparande. Då skriver man ett avtal om sparformen med ett finansiellt institut, t.ex. din egna bank, Avanza eller något annan företag som av finansinspektionen beviljats möjligheten att bedriva pensionssparrörelse - ett pensionssparinstitut. En av de på senare tider mer populära formerna är i form av en kapitalförsäkring. I en kapitalförsäkring betalar du inte avkastningsskatt som på vanliga kapitalinkomster utan istället en schablonskatt.

Oavsett ditt val så är det ju din ålderdom du tänker på och hur den skall bli. Sen är det ju inte bara valet av pensionsform som påverkar vad du får ut som pension utan även din nuvarande inkomst och i dessa tider är det ju flera som påverkas negativt. Metall går ut med möjliga lönesänkningar för att rädda jobben idag men få tänker i krisen på att det även påverkar pensionen senare (statlig och avtalspension direkt - personliga avsättningar indirekt). Skall man vara helt säker på en bra pension så gäller det att börja redan vid utbildning och yrkesval då livsinkomsten är av stor vikt för pensionsutbetalnignarna i det nya pensionssystemet - ingenjör är tydligen ett bra val.
Men för de som idag är i arbetsför ålder så kommer det också att bli en växande börda om inte vi arbetar längre än idag då vi lever längre och därmed förväntar oss att få pension längre. Dessutom riskerar vi om konjunkturen nu vänder någon gång att gå in i en arbetskraftsbrist då pensionsavgångarna överstiger de som kommer in på arbetsmarknaden i antal. Dock så kanske vi åter kan får en rejäl arbetskraftsinvandring som kan förstärka den minskande arbetsföra delen av befolkningen. Oavsett yrke och oavsett inkomst så är det i vilket fall trots ångesten bättre att ta sig en titt innan pensionen slår till. Det går alltid att göra något och om det blir en mager höst så är det bättre att veta om det så man kna planera än att stoppa huvudet i sanden. Så besök ditt ppm, se över dina avtalspensionsval och överväg om du har möjlighet att sätta av en slant extra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar