Frågan är om det inte är lite lustigt att läsa hur Geithner uttalar sig - eller skall känslan beskrivas som olustig?
I DN och VA läser vi:
"Den största risken just nu är enligt Geithner att det finansiella systemet inte vågar ta risker. Han räknar med att problemkrediter för 1 000 miljarder dollar måste lyftas bort från bankernas balansräkningar för att finansmarknaden ska börja fungera som den ska igen."
Det innebär alltså att det system som skapade finanskrisen med att låna ut riskvilligt kapital till icke kreditvärdiga husägare skall lösas från sina problem för att därmed uppmuntras att återgå till bredvilligt kreditgivande? Detta dessutom utan att det ens skapats en enda ny reglering för att undvika ett återupprepande av det som nyss hänt?
Finansieringen skall dessutom komma från de breda lagren av skattebetalare. Det är minst sagt olustigt att se att det evigt upprepade mantrat - vi måste få igång utlåningen - skall leda till ett plåstrande på ett ruttet ekonomiskt system istället för en rejäl uppryckning av detsamma. Med samma märkliga argumentation skulle de istället kunna försvarat planekonomin . Då hade de väl sagt att nu när 5-årsplanerna visat sig fungera dåligt så får folk jobba ännu hårdare och vi inför 10-årsplaner för att få allt bra igen. Även i DN så hittar vi idag nyheten att bostadsförsäljningen gått upp, lustigt sammanträffande? Som de säger: "Uppgången var den största som uppmätts sedan juli 2003." Nåja det gäller väl att rida på vågen då och hoppa av före nästa vågfall.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar