måndag 23 mars 2009

Utländska aktieägare tjänade 5-14% extra!

På ett par veckor har den svenska kronan stärkts betydligt. Fortsätter det fram till sommaren så kommer svenskarnas semesterresor bli betydligt trevligare då kronan räcker längre. Men det är inte bara vi som tjänar på det. Även aktieägare (alla investerare) från utlandet har på ett par veckor tjänat extra utöver börsens uppgång.
Om de investerade från dollar in i svenska aktier har de tjänat 14% på Svenska kronans förstärkning mot dollarn, vid motsvarande från Euro så har det bara gett 5% extra - detta bara på valutarörelserna sen 5:e mars. Vi kan nog räkna med att kronan framöver förstärks ytterligare mot Dollarn då Obamas ambitiösa ekonomiska stimulanspaket trots allt skall finansieras och det gängse sättet i väst varit att låta sedelpressarna gå varma. Nu när krisen även slagit till mot tigerekonomier och exportunder så köps det inte amerikanska värdepapper i samma utsträckning och då sjunker helt enkelt den amerikanska dollarn.
Källa: Affärsvärlden Citat:
"Utöver det tyngdes den svenska marknaden av att en dollar nu kostar nu 8:12 kronor och en euro 11:01 kronor vilket kan jämföras med att de så sent som den 5 mars kostade över 9:30 kronor respektive mer än 11:60 kronor."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar