onsdag 18 februari 2009

Eniro överträffar förväntningarna

Det har spekulerats en del kring Eniro det senaste. Aktien har förlorat en mycket stor del av sitt värde, ca 80% på tolv månader, och Eniros höga skuldsättning samt deras förmodade snabba ras på offline-intäkter har hållits fram som skäl. Idag har dock Eniro varit en av de aktier som dragit upp börsen som helhet på plus för ovanlighetens skull. Eniro har genom att överträffa analytikernas förväntningar med många av sina bokslutsposter fått en kraftig uppgång. (DI om Eniros överträffande av förväntningar och åtgärder för framtidenAktien rusade upp med inte mindre än 16% under dagen och det är nog välförtjänt. Eniro har trots allt en god vinst och adresserar flera av sina problem. En besvikelse för de aktieägare som förväntat sig en utdelning, vilket varit något av Eniros signum de senaste åren, men för de som väljer att äga aktien i hopp om en stegrad kurs så är ingen aktieutdelning en bonus emedan det minskar Eniros skuldsättning och ger utrymme för en fortsatt satsning på tillväxtområdena online.
Troligen ligger Eniros framtid i just online verksamheten då den kära gamla telefonkatalogen används allt mindre - dock minskar intäkterna därifrån mindre än väntat. För framtida intäkter så är det Eniros olika webbtjänster som gäller: Supersök, Eniro Bildsök, Eniro Jobbsök och Eniro Gula Sidorna är ett par exempel där.

På online sidan så finns det givetvis starka konkurrenter varav Hitta.se nog får anses som huvudkonkurrent. Dock har Eniro under lång tid bevisat att de klarar av att göra vinst på sin verksamhet vilket Hitta.se inte har lika stor erfarenhet av.
Eniro ligger förövrigt även den här veckan en ordentlig bit före Hitta.se vad gäller unika besökare och sidvisningar på KIA index - men det har ju inte lika stort nyhetsvärde som att Hitta temporärt slog Eniro i juletid.
Läs mer på:
DN om börsen på plus
IDG - väljer att vinkla fram förlusten för helåret
SVD lyfter fram Eniros vinst fjärde kvartalet
Affärsvärlden om Eniro 6% över förväntningarna
Affärsvärlden om Eniros åtgärder för ökad vinst
till sist
Veckans affärer om att Eniro överträffar analytikernas spådomar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar