torsdag 3 mars 2011

Men vad gör vi med pengarna?

I dagarna skrivs det om att BNP ökar med relativt sett höga tal på årsbasis. Det låter som det går bra för Sverige och svenskarna och att allt är bättre än någonsin.

Dock finns det några problem som glöms bort i den allmänna glädjeyran.
För det första BNP som mått: BNP mäter summan av varor och tjänster som konsumeras i Sverige med tillägg för export och avdrag för import. En fråga som man bör ställa sig är vad är kvaliteten på den konsumtionen? Ett par snabba exempel: Din bil går sönder - du får den lagad, lagningen påverkar BNP positivt, men om bilen inte gått sönder (bättre kvalitet på bilen, bättre väglag) hade BNP varit lägre. ÄR det bättre med sämre produkter?! Exempel två är ännu mer tydligt: Du blir sjuk pga att du inte har någon bostad och därmed far illa, vården du får är positiv för BNP, så enligt BNP måttet är det positivt att du far illa. Båda är tydliga exempel på hur oprecist BNP måttet är men eftersom kvalitetsbaserade mått är väldigt svåra att få fram används det enkelt mätta BNP dagligdags. Faran är dock om man tolkar BNP som ett mått på absolut förbättring och framgång - då är man helt fel ute.

Det andra problemet man inte skall glömma bort är fördelningen av det ekonomiska överskottet från den ökande BNP. Hade det fördelats "rättvist" hade det troligen resulterat i en större förbättring av levnadsstandarden och livsvärdet än med den ojämna fördelning vi har i Sverige och många andra länder idag. Det är nog rätt uppenbart att en höjning av de lägst avlönades inkomster med 1000kr i månaden utgör en större lyckohöjare än att en Vallenbergare lägger en miljard till på bankkontot.

Därmed inte alls att BNP ökningen skulle vara negativ tvärtom - men innehållet i den och hur den fördelas bör också diskuteras.
Källor:
VA
AV

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar